Maurice Swirc

Maurice Swirc

Maurice Swirc (Parijs, 1970) is onderzoeksjournalist en jurist. Hij is gespecialiseerd in mensenrechten, rechtshistorische onderwerpen en Joodse geschiedenis. Hierover schreef hij de afgelopen jaren voor onder andere De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. Van 2011 tot 2015 was hij hoofdredacteur van het Nieuw Israelietisch Weekblad (NIW).
Bij Boom uitgevers verscheen van hem Altijd Mazzeleen wereldreis langs Joodse gemeenschappen (2010)In 2023 werd zijn boek De Indische doofpot bekroond met de prijs voor het beste journalistieke boek van het jaar, de Brusseprijs 2023. Hij werkt aan een proefschrift over hetzelfde onderwerp bij de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit in Amsterdam. In november 2023 publiceerde hij een tweeluik over ecocide, misdaden tegen het milieu, in De Groene Amsterdammer.
14:45 - 15:45

De weg van genocide naar ecocide

Bij de vernietiging van ecosystemen, zoals de grootschalige vernietiging van regenwouden, komen fundamentele vragen over 'recht' in beeld. Voorstanders van erkenning van ecocide stellen dat de CEO's van grote bedrijven pas daadwerkelijk gaan zorgen voor fundamentele beleidsveranderingen binnen hun bedrijf, als ze weten dat ze strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Om daarvoor te zorgen zou het misdrijf ecocide formeel worden erkend in het (internationaal) strafrecht. Tegenstanders wijzen onder andere op problemen rond de definiëring van ecocide en formuleren principiële bezwaren tegen gebruik van het strafrecht op deze wijze.

De oorsprong van de term ligt in de periode van de Tweede Wereldoorlog en is gebaseerd op het juridische begrip genocide dat in 1944 werd gemunt door de Pools-joodse jurist Raphael Lemkin. Ruim 25 jaar later muntte de Amerikaans-joodse bioloog Arthur Galston het begrip ecocide. In vervolg op een schets van deze geschiedenis is de centrale vraag van deze bijeenkomst: hoe kijken we - mede vanuit Joods perspectief – aan tegen het idee van strafbaarstelling van ecocide?

Scroll naar boven