SPREKER: ALBERT RINGER

Albert Ringer woont in Rotterdam en is een Liberaal Joodse rabbijn. Naast zijn werk in verschillende Joodse gemeenten is hij ook geestelijk verzorger bij Parnassia in Den Haag. Hij schrijft regelmatig commentaren op Tora en op Facebook kun je zijn Haiku’s vinden (https://www.facebook.com/Parashah-Haikus-574891776525372). Oorspronkelijk was hij echter kunsthistoricus.

Wat is er anders in deze hagadah? De illustraties!

De tekst van de Hagada is, op wat kleine verschillen na, altijd het zelfde. De illustraties niet, die geven commentaar op de tekst. Aan de afbeeldingen kun je zien hoe de samenstellers echt dachten over de Hagada en over belangrijke waarden in het Jodendom. Wij gaan vandaag afbeeldingen van verschillende Hagadot met elkaar vergelijken. Wie was Mosjee eigenlijk? En wat is de bron van het kwaad?